De klas van '45

02-03-2018
"De komende periode staat in het teken van de Tweede Wereldoorlog.
De klas van ’45 is een tentoonstelling (of liever ‘belevingswereld’) in het Nationaal Militair Museum die speciaal gemaakt is voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Hier beleven de leerlingen een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog mee met vijf schoolkinderen. De verhalen van deze schoolkinderen staan symbool voor de oorlog en vijf jaar leven in een bezet land. D inval, bezetting, het verzet, de vervolging en de bevrijding zijn de themawoorden waar we omheen gaan werken. Tijdens het museumbezoek kijken we in een klaslokaal met elkaar naar een film en gaan we daarna  in kleine groepen uiteen. 
De film brengt de leerlingen terug naar het jaar 1940 en laat hen kennismaken met Jack, Cor, Ad, Frits en Corrie.
Daarna beleven we de verhalen van deze oorlogskinderen mee in vijf verschillende scènes die rondom het klaslokaal gegroepeerd zijn. De klas wordt in vijf groepen verdeeld en elk groepje neemt plaats voor een andere deur in het lokaal.
Na afloop komen de leerlingen weer samen in het klaslokaal, waar ze hun ervaringen met de begeleider bespreken. Wat heeft de meeste indruk op ze gemaakt? Hoe zou hun leven eruitzien als er nu oorlog was?
De lessen op school na het museumbezoek staan in het teken van de verwerking van het bezoek en de voorbereiding van de afsluiting van het project. We gaan onze gevoelens omzetten in houding en beweging.
Danstheaterdocente Jolien Kistemaker wacht de leerlingen op in de speelzaal en gaat een uur met de klas aan de slag. Daarbij maakt ze gebruik van de thema’s uit de verhalen van de kinderen uit   De klas van ’45. Het project wordt afgesloten met een presentatie van de korte choreografieën van de leerlingen aan elkaar.

Locatie

Contactgegevens
Insingerstraat 57

3766 MA Soest

035 601 7309

info@insingerschool.nl