ICT
In bijna elk gezin hebben kinderen al kennis gemaakt met computers. Deze zijn niet meer weg te denken.

Wij hebben in elke groep twee computers staan, die veelal gebruikt worden als ondersteuning. Er is tegenwoordig prachtige software in de handel.
Daarnaast hebben we nog een computerlokaal met zestien computers. Alle computers zijn aangesloten op ons netwerk.

Vanaf groep 5 krijgen de kinderen wekelijks les in het gebruik van de computer.
Allereerst laten we ze wat mogelijkheden van de computer zien. De kinderen leren zelf een aantal educatieve programma's te openen en er mee om te gaan. Dit kunnen ze dan later in de klas weer toepassen. Ze leren op speelse wijze veel basisvaardigheden, zoals typen, klikken, slepen, programma's openen en opslaan, plaatjes invoegen en printen.
De computerlessen sluiten geregeld aan bij de projecten. Kinderen zoeken extra informatie via Kennisnet, schrijven een verhaal of een verslag, bekijken een filmpje op SchoolTV of Beeldbank of ze zoeken mooie afbeeldingen.
Ze leren naar elkaar te e-mailen.
In de loop van groep 5 starten ze met een typecursus. De kinderen leren daarmee redelijk snel te typen. Een aantal doorzetters leert het zelfs (half) blind met tien vingers.
In groep 6 worden de vaardigheden uitgebreid. Mailen met bijlagen
(ook naar huis), werken met verschillende lettertypes en kleuren, het mailen aan meerdere personen, beantwoorden en doorsturen van berichten. In dit jaar wordt de typecursus afgerond met het typediploma.
Ze leren verder te werken met het tekenprogramma Paint. Ze leren bestanden netjes op te slaan en weer te openen. Het aantal basisvaardigheden wordt uitgebreid met o.a. kopiƫren, plakken, verplaatsen e.d. Ook wordt het zoeken van informatie voor projecten uitgebreid.
In groep 7 wordt het werken met Paint afgerond. De kinderen gaan weer verder met Word. Ze leren nu uitlijnen, tekengrootte, tekststijl, kleur, WordArt en de opmaak en invoegen van afbeeldingen.
Steeds vaker wordt het geleerde toegepast bij het maken van werkstukken, verslagen en schoolkranten.
Het zoeken naar informatie wordt steeds belangrijker. Kennisnet is voor kinderen een zeer goede bron van informatie. Ze leren nu ook met andere bronnen van internet omgaan.
In groep 8 leren ze eigen foto's te scannen, de foto's op te slaan en later te gebruiken in een werkstuk over zichzelf. Ze leren de gescande foto creatief te bewerken in het programma Paint, ze maken kennis met de mogelijkheden van PowerPoint en maken een eerste presentatie met PowerPoint.
De computerles wordt steeds vaker ingezet bij de projecten.
Het blijkt dat wanneer de kinderen onze school verlaten ze veelal een voorsprong hebben op leeftijdgenoten op het gebied van computergebruik.

Uiteraard zorgen we dat kinderen absoluut niet op verkeerde sites kunnen komen. Alles wat ze ook maar willen proberen is afgeschermd.
Daarnaast zorgen we ervoor dat kinderen nooit alleen met de computer bezig zijn.